Da Vinci – Centrum voor ontmoeting

  • Uitgangspunt van het logo
  • Onthulling van het logo

Voor Da Vinci, Centrum voor Ontmoeting te Haarlem heeft de beroemde Vitruviusman van Leonardo da Vinci een bijzondere betekenis. Daarom wilden zij deze tekening graag als uitgangspunt voor hun logo gebruiken. Aan mij de mooie en eervolle taak om deze wens te verwezenlijken.

De mens centraal

Een bijzondere opdracht, omdat het niet vaak gebeurt dat mijn werk begint bij een bestaand beeld. Ik vond inspiratie in de betekenis van de tekening. De Vitruviusman wordt gezien als een symbool van het humanisme, met de mens als het middelpunt van het heelal. Dit sluit prachtig aan bij een ontmoetingscentrum waar de mens centraal staat.

Stylering

Allereerst heb ik de afbeelding van Da Vinci teruggebracht naar een paar eenvoudige lijnen. Hierin zijn twee mensfiguren te zien: één met armen horizontaal gestrekt en benen naast elkaar, en één wijdbeens met de armen naar boven gespreid. Deze lijnen heb ik vervolgens omgeven door een cirkel, die een warm gevoel van omslotenheid geeft. Maar de cirkel is niet afgesloten, er zijn aan alle kanten openingen. Je bent welkom.

De lijnen en de cirkel zeggen veel over de betekenis van het ontmoetingscentrum. De mens staat centraal. Toch ontbreekt er nog iets belangrijks: bij alle organisaties die in het centrum zijn gehuisvest, is menselijke interactie heel belangrijk. Die interactie is een grote steun in het leven van de bezoekers. Dat wilde ik graag een symbolische plek geven in het logo. Daarom heb ik spiraalvormen toegevoegd, die het idee van beweging geven. Als je de lijntjes van de spiraalvorm volgt, zie je dat er allerlei soorten bewegingen zijn: naar binnen, naar buiten, en naar elkaar toe. De lijnen geven zo weer hoe essentieel het woord ‘ontmoeting’ is in Da Vinci, Centrum voor Ontmoeting.

Roest

Een logo is meer dan een lijnenspel. Ik heb bewust voor een warme kleur gekozen. Oranjebruin op papier en roestbruin aan de gevel. Roesten is een natuurlijk proces, het geeft een warme uitstraling die zou ontbreken als we voor een ander materiaal hadden gekozen. Daar tegenover staat het frisse blauw en de moderne letter die ik aan de naam heb gegeven. Daarmee wilde ik een positieve noot aan het geheel geven. Bezoekers van het ontmoetingscentrum komen vaak onder moeilijke omstandigheden binnen. Het centrum probeert hun leven te verlichten. Het heldere blauw staat hier symbool voor.